Jak działa olejek tymiankowy?

Tymianek pospolity to zioło wychodzące z regionów basenu Morza Śródziemnego. Teraz jest uprawiany w wielu państwach Europy oraz Ameryki, jak też w Polsce, gdzie rośnie od czerwca do lipca. Ziele tymianku ma wyciąg eteryczny w ilości do 3,5%, nieraz chociażby do 5,4%. W wywarze znajduje się 20 do 50% wtórnych fenolowych -tymolu oraz karwakrolu, dodatkowo cyneol, cymen, α-pinen, linalol, octan linalolu, borneol oraz octan bornylu.

Tymianek – wartości zdrowotne

Tymianek to nie jedynie świeża przyprawa, lecz także roślina medyczna. Ma witaminy oraz minerały. To: witamina A, witamina B2 oraz B6, niacyna, kwas foliowy, witamina C, potas, wapń, fosfor, magnez oraz żelazo. To też zarzewie flawonoidów – przeciwutleniaczy, jakie umożliwiają usuwać system z trucizn oraz wolnych rodników. Gdyż tymianek ma oddziaływanie antyseptyczne oraz grzybobójcze, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające i wykrztuśne, wspiera funkcję układu oddechowego oraz systemu pokarmowego. Doświadczenia naukowe wykazały, iż ekstrakty eteryczne zamknięte w tymianku mogą działać silniej aniżeli antybiotyki.

Olejek tymiankowy – informacji generalne

Olejek tymiankowy to wyciąg eteryczny wykorzystywany w przebiegu destylacji z parą hydrologiczną świeżych, nadziemnych, kwitnących części macierzanki tymianku, nazywanej także tymiankiem właściwym i/lub tymianku hiszpańskiego (z łac. Thymus zygis L.). To technika polegająca na izolacji treści stałych oraz płynnych niemieszających się z wodą, lecz za to lotnych z parą hydrologiczną. Olejek tymiankowy ma formę bezbarwnej bądź nieco czerwonożółtej mieszanki o intensywnym aromacie zbliżonym do tymolu.

Wykorzystanie olejku tymiankowego

Olejek tymiankowy ma duży arsenał wykorzystań zacząwszy od aromaterapii, gdzie stosowany jest do masażu, kąpieli bądź inhalacji, natomiast zakończywszy na kosmetykach takich jak kremy po goleniu, pasty do zębów, szampony, odżywki lub wspierające maski do włosów. Należałoby podkreślić, iż olejek tymiankowy może powodować reakcje uczuleniowe, w dodatku nie powinny go wykorzystywać osoby z nadciśnieniem, jak również panie w ciąży. Olejek tymiankowy mocno zmniejsza rany oraz przebarwienia, zmniejsza wszystkie stany zapalne skóry. Zalecany jest zwłaszcza osobom mającym skórę tłustą bądź trądzikową. Ze względu na ogromne oddziaływanie bakteriobójcze jest wykorzystywany w środkach do antyseptyki, pastach do zębów, roztworach do czyszczenia ust. W badaniach udowodniono jego efektywność w odkładaniu się płytki nazębnej oraz w łagodzeniu stanom zapalnym dziąseł. Jest efektywny w chorobach górnych dróg oddechowych. Może zmniejszyć zapalenie oskrzeli, zapalenie opłucnej, zapalenie zatok, symptomy krztuśca oraz gruźlicy. Przydatny jest też w chorobach systemu moczowego oraz przewodu pokarmowego (zapalenie jamy ustnej, żołądka, jelit, zapalenie jelita grubego).

Leaf obraz autorstwa freepik - www.freepik.com