Jak działa olejek tymiankowy?

Tymianek pospolity to zioło wychodzące z regionów basenu Morza Śródziemnego. Teraz jest uprawiany w wielu państwach Europy oraz Ameryki, jak też w Polsce, gdzie rośnie od czerwca do lipca. Ziele tymianku ma wyciąg eteryczny w ilości do 3,5%, nieraz chociażby do 5,4%. W wywarze znajduje się 20 do 50% wtórnych fenolowych -tymolu oraz karwakrolu, dodatkowo cyneol, cymen, α-pinen, linalol, octan linalolu, borneol oraz octan bornylu.

Tymianek – wartości zdrowotne

Tymianek to nie jedynie świeża przyprawa, lecz także roślina medyczna. Ma witaminy oraz minerały. To: witamina A, witamina B2 oraz B6, niacyna, kwas foliowy, witamina C, potas, wapń, fosfor, magnez oraz żelazo. To też zarzewie flawonoidów – przeciwutleniaczy, jakie umożliwiają usuwać system z trucizn oraz wolnych rodników. Gdyż tymianek ma oddziaływanie antyseptyczne oraz grzybobójcze, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające i wykrztuśne, wspiera funkcję układu oddechowego oraz systemu pokarmowego. Doświadczenia naukowe wykazały, iż ekstrakty eteryczne zamknięte w tymianku mogą działać silniej aniżeli antybiotyki.

Olejek tymiankowy – informacji generalne

Olejek tymiankowy to wyciąg eteryczny wykorzystywany w przebiegu destylacji z parą hydrologiczną świeżych, nadziemnych, kwitnących części macierzanki tymianku, nazywanej także tymiankiem właściwym i/lub tymianku hiszpańskiego (z łac. Thymus zygis L.). To technika polegająca na izolacji treści stałych oraz płynnych niemieszających się z wodą, lecz za to lotnych z parą hydrologiczną. Olejek tymiankowy ma formę bezbarwnej bądź nieco czerwonożółtej mieszanki o intensywnym aromacie zbliżonym do tymolu.

Wykorzystanie olejku tymiankowego

Olejek tymiankowy ma duży arsenał wykorzystań zacząwszy od aromaterapii, gdzie stosowany jest do masażu, kąpieli bądź inhalacji, natomiast zakończywszy na kosmetykach takich jak kremy po goleniu, pasty do zębów, szampony, odżywki lub wspierające maski do włosów. Należałoby podkreślić, iż olejek tymiankowy może powodować reakcje uczuleniowe, w dodatku nie powinny go wykorzystywać osoby z nadciśnieniem, jak również panie w ciąży. Olejek tymiankowy mocno zmniejsza rany oraz przebarwienia, zmniejsza wszystkie stany zapalne skóry. Zalecany jest zwłaszcza osobom mającym skórę tłustą bądź trądzikową. Ze względu na ogromne oddziaływanie bakteriobójcze jest wykorzystywany w środkach do antyseptyki, pastach do zębów, roztworach do czyszczenia ust. W badaniach udowodniono jego efektywność w odkładaniu się płytki nazębnej oraz w łagodzeniu stanom zapalnym dziąseł. Jest efektywny w chorobach górnych dróg oddechowych. Może zmniejszyć zapalenie oskrzeli, zapalenie opłucnej, zapalenie zatok, symptomy krztuśca oraz gruźlicy. Przydatny jest też w chorobach systemu moczowego oraz przewodu pokarmowego (zapalenie jamy ustnej, żołądka, jelit, zapalenie jelita grubego).

Leaf obraz autorstwa freepik - www.freepik.com

Olej tymiankowy i jego właściwości

Jednym z olejków eterycznych o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych oraz przeciwzapalnych jest olejek tymiankowy. Jego zastosowanie jest naprawdę szerokie. Sprawdza się w inhalacjach, można dodawać go do kąpieli, jest chętnie wykorzystywany podczas masaży. Poznajmy go bliżej.

Tymianek pospolity, z którego produkuje się olejek tymiankowy, to niezwykle popularne i bardzo lubiane w Polsce ziele. Charakteryzuje się drobnymi listkami, zakwita na fioletowo. Mało kto wie, że ojczyzną tej rośliny jest basen Morza Śródziemnego. W naszym klimacie radzi sobie również bardzo dobrze.

Właściwości lecznicze

Tymianek na dobre zagościł w naszej kuchni. Chętnie dodajemy go do potraw mięsnych, doprawiamy nim sałatki. Warto jednak pamiętać, że olejek tymiankowy również zasługuje na uwagę. Tymianek, na bazie którego powstaje wykazuje bowiem właściwości:

  • przeciwzapalne;
  • wykrztuśne;
  • przeciwwirusowe;
  • uspokajające;
  • rozkurczowe;
  • bakteriobójcze.

Reguluje również trawienie, a także doskonale wzmacnia organizm. Z uwagi na doskonały wpływ na skórę olejek tymiankowy jest częstym dodatkiem kosmetyków o działaniu przeciwtrądzikowym.

Olejek tymiankowy do inhalacji

Po olejek tymiankowy warto sięgać wówczas, gdy zmagamy się z przeziębieniem bądź infekcją górnych dróg oddechowych. Wówczas należy przygotować z niego inhalacje. Wystarczy kilka kropli olejku wlać do gorącej wody, a następnie głęboko wdychać dopóki mieszanka będzie parowała. Inhalacja nie tylko ułatwi oddychanie i odkrztuszanie, ale również wyciszy i pozwoli się odprężyć.

Kąpiel z olejkiem tymiankowym


Olejek tymiankowy można również dodawać go kąpieli. To sposób na inhalację, która będzie jeszcze silniej działać na organizm. Jak wykonać kąpiel z olejkiem tymiankowym? Warto rozpuścić go na przykład w miodzie albo jogurcie i taką mieszankę wlać do wanny. Na wannę wody zastosować należy około dwudziestu kropli olejku.

Doustne stosowanie olejku tymiankowego

Olejek tymiankowy można stosować nie tylko zewnętrznie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby go spożywać. Doustne stosowanie olejku zaleca się wówczas, gdy zmagamy się z uporczywymi wzdęciami oraz zaparciami. Olejek sprawdza się świetnie także w przypadku problemów z wątrobą, oraz drogami żółciowymi. Należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dawki. Przed spożyciem olejek rozcieńcza się wodą. Można stosować go również w połączeniu z innym olejkiem.

Olejek tymiankowy wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Warto więc po niego sięgać, jeśli chcemy zatroszczyć się o swoje zdrowie. Zakup olejku nie stanowi obecnie najmniejszego problemu.

Food obraz autorstwa freepic.diller - www.freepik.com

Dlaczego warto stosować olej kokosowy

Olej kokosowy jest olejem uzyskiwanym z owocu kokosowego. Najlepiej, aby były to owoce pochodzących z certyfikowanej plantacji ekologicznej. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej znajduje się w stanie ciekłym, staje się stały i biały, gdy jest umieszczony w niskiej temperaturze. Zwykle nie psuje się ani nie jełczeje, nawet gdy jest przechowywany przez pewien czas. Jest bogaty w różnego rodzaju tłuszcze nasycone, średniołańcuchowe trójglicerydy. Olej kokosowy zyskał sławę m.in. dzięki pomocy w odchudzaniu, a także ze względu na właściwości lecznicze i pielęgnacyjne.

Korzyści z oleju kokosowego

Mimo dużej ilości tłuszczów nasyconych ich zwolennicy twierdzą, że są to głównie trójglicerydy średniołańcuchowe (TCM), a nie długołańcuchowe, jakie zwykle znajdujemy w żywności. Zaletą tych informacji jest to, że są one lepiej wchłaniane przez organizm i w krótkim czasie są przekształcane w energię i nie gromadzą się w organizmie jako tłuszcz. Są odpowiedzialne za większość korzyści płynących ze stosowania oleju kokosowego.

Pomaga schudnąć

Kto by powiedział, że tłuszcze nasycone mogą być sprzymierzeńcami diety? Badania wykazały, że ludzie, którzy spożywali olej kokosowy (https://www.bee.pl/9260-kokos), wykazywali większe utlenienie tłuszczu, co powoduje ich rozpad, niż ludzie, którzy spożywali posiłki ze zwykłymi olejami. Kiedy tłuszcz jest rozkładany w tkance tłuszczowej, jest wykorzystywany w postaci energii i nie gromadzi się w ciele.

Inne badania również wskazują, że produkt pomaga przyspieszyć metabolizm organizmu. Wynika to z faktu, że kwas laurynowy, jeden z TCM, przyspiesza pracę komórek, zużywając w ten sposób więcej kalorii, co zapobiega miejscowemu gromadzeniu się tłuszczu, a w rezultacie sprzyja odchudzaniu.

Poprawia odporność

Kwas laurynowy i kwas kaprynowy, dwa z TCM tego oleju, mają właściwość wzmacniania układu odpornościowego. Niektóre badania potwierdzają tę zależność, pokazując jej skuteczność w zwalczaniu wirusów i bakterii. Jednym z pośrednich sposobów, w jaki olej kokosowy przyczynia się do poprawy odporności, jest wsparcie pracy jelit poprzez eliminację złych bakterii.

Przynosi uczucie sytości

Wszyscy wiemy, że to uczucie jest najlepszym przyjacielem tych, którzy chcą schudnąć. Badacze odkryli, że MCT aktywują hormony związane z uczuciem sytości. Oznacza to, że na przykład spożywając olej kokosowy na śniadanie, jest tendencja do spożywania mniejszej ilości pokarmu podczas kolejnych posiłków.

Zapobiega zaparciom

Kwas laurynowy i jego właściwości przeciwbakteryjne eliminują złe bakterie jelitowe, faworyzując jego mikroflorę (florę jelitową), tym samym poprawiając funkcjonowanie narządów układu wydalniczego. Ale uwaga, nadmierne użycie oleju kokosowego może powodować biegunkę.

Jest przyjacielem piękna


Niektóre badania pokazują, że konsumpcja oleju kokosowego poprawia elastyczność skóry. Ponadto jego przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki, które powodują powstawanie zmarszczek i przedwczesne starzenie się skóry. Może również służyć jako naturalny środek nawilżający, zwiększa połysk i miękkość włosów, zapobiega pierzchnięciu ust.

Ryzyko nadmiernej konsumpcji

Zaleca się spożycie 1-2 łyżek dziennie oleju kokosowego. Jeśli spożyjesz więcej niż zalecana ilość, mogą wystąpić skutki uboczne:

  • nadwaga spowodowana tym, że ilość tłuszczu dostarczana do organizmu nie będzie na bieżąco spalana,
  • podwyższenie cholesterolu, co może przyczynić się do chorób sercowo-naczyniowych,
  • biegunka i problemy z metabolizmem.
Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com